JavaScript is required
/
“Daddy Issues” ve “Mommy Issues” Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.

16 Kasım 2023

- İlişkiler

“Daddy Issues” ve “Mommy Issues” Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Paylaş:
undefined mobil uygulama görseli

Heltia

Klinik Psikolog Merve Özmeral onaylı içerik

Hayatınızda tekrar eden ilişki kalıpları, öz güven problemleri, bağlanma sorunları ya da duygularınızı regüle edememe gibi zorluklar yaşıyor ve bunların nedenini bulmakta zorlanıyor musunuz? Yalnız kalmaktan korkuyor, güven sorunlarınızdan ötürü güçlük mü çekiyorsunuz?

Eğer yanıtınız "Evet." ise belki de sıkıntılarınızın kaynağı bugünde değil, geçmiştedir ve siz mommy veya daddy issues yaşıyor olabilirsiniz. Peki, anne ve baba sorunlarınızı çözmeniz mümkün mü? Gelin, daddy issues ve mommy issues kavramlarına daha yakından bakalım.

Daddy Issues Nedir?

Baba figürü/baba ile sağlıksız bir ilişki geçmişi olan veya baba figürü eksikliği çeken birçok birey için "Daddy issues ne demek?" sorusunun cevabı merak ediliyor. Daddy issues, bir insanın babasıyla arasındaki ilişkisinden kaynaklanan kompleks davranış, duygu ve zorlukları kapsar. Daddy issues, resmî bir psikoloji terimi olmasa da arkasında psikolojik gerçeklerin bulunduğu bir kavram. Bununla birlikte kimi uzmanlar tarafından bu terimin sorunlu olduğu da düşünülüyor.

Daddy issues yani baba problemleri/meseleleri, kişinin yaşadığı tüm sorunların sorumlusu olarak baba figürünün görülmesi değildir. Kavram, erken dönem ebeveyn-çocuk ilişkisinin psikolojik sağlık ve ilişkiler üzerinde yaratabileceği derin etkiyi anlamakla ilgilidir. Daddy issues, uyumsuz başa çıkma mekanizmaları oluşturmaya, sağlıksız ilişkilere, düşük öz güvene ve kaygı gibi birçok probleme yol açabilir.

Daddy Issues Belirtileri Nelerdir?

Daddy issues cinsellik ile genellikle ilişkilendirilse de, tek belirtisi bu kategoride değildir. Çeşitli psikolojik rahatsızlıklar gibi klinik bir tanı olmadığı için kesin olarak ortaya konulan belirtileri de bulunmaz. Ancak babanızla kurduğunuz ilişkinin problemli olabileceğini gösteren birtakım belirtilerden bahsedebilmek mümkündür. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

1. Aşırı Sahiplenici Olmak

İlişkide partnere karşı aşırı sahiplenici ve bağımlı olmak, yalnız kalmaktan korkmak, ilişkinin durumu hakkında sürekli endişelenmek.

2. Aşırı Sevgi ve Güven Talep Etmek

Çocukken sevgi ve güven ihtiyacı yeterince karşılanmayan bireyin yetişkinlik dönemindeki ilişkileri bu durumdan etkilenebilir. Birey, geçmişte sahip olamadığı sevgi ve güveni partnerinden talep edebilir. Öyle olmadığı hâlde, sevilmediğine ve terk edildiğine inanabilir.

3. Karmaşık Cinsellik Algısı

Daddy issues'u olan kadınlar, cinsellik konusunda fazla talepkâr olabilir. Bunun önemli sebeplerinden biri cinsellik sayesinde partnerleri tarafından daha fazla sevileceklerine olan inançları olabilir.

4. Toksik İlişkiler Kurmak

Birey, yalnız kalmaktan endişelendiği için yanlış bir partnerle karşılaşsa bile ilişki içinde bulunmayı tercih edebilir. Bilinçaltı düzeyde baba ile kurulan ilişki toksik ise tanıdık olduğu için otomatik olarak böyle ilişkilere çekilmek de mümkün olabilir.

5. Duyguları İfade Etmede Zorluk

Taleplerinin reddedilmesi veya düşüncelerinin eleştiriye uğramasına yönelik endişe nedeniyle ihtiyaçlarını ifade etmekten kaçınabilir.

Mommy Issues Nedir?

Daddy issues gibi mommy issues da yoğun şekilde kullanılan kavramlar arasında yer alıyor. Peki, mommy issues ne demek? Mommy issues yani anne problemleri/meseleleri, çocukluk döneminde anne figürüyle ya da anneyle olan ilişkilerin yetişkinlik döneminde yaşanan psikolojik sorunlar üzerinde etkili olması durumu ifade eder.

Anne figürünün çocuğun ihtiyacı olduğunda onun yanında olmaması, onu ihmal ya da istismar etmesi, manipülasyona maruz bırakması, bunların yanı sıra aşırı şefkatli ve koruyucu olması mommy issues'a neden olabilir. Bu da farklı konularda, alanında uzman kişilerden destek almayı gerektirebilir.

Mommy Issues Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerde ve kadınlarda mommy issues farklı şekillerde ortaya çıkabillir. Bu sebeple kadın ve erkeklerde mommy issues belirtileri farklı olabilir.

Ancak genel olarak mommy issues'a sahip bireylerde gözlemlenebilecek belirtilerden bazıları şunlardır:

1. Muhtaçlık

Büyürken annesiyle olan ilişkisinde ihtiyaçları tam olarak karşılanmayan bireyler, hayatlarındaki insanlara ve hatta onlara nezaket gösteren yabancılara karşı bir muhtaçlık içinde olabilirler.

2. Talepkâr Olmak ve Eleştirel Davranmak

Özellikle kadınlarda anne problemlerinin en önemli belirtilerinden biri de hem romantik ilişkilerde hem diğer sosyal ilişkilerinde talepkâr, eleştirel ve kontrolcü davranışlardır.

3. Sevgi Problemleri

Bireyin anne sorunları varsa aşırı şefkatli olabilir ya da sevgisini göstermekte zorluk yaşayabilir.

4. Bağımlılık

Birey, hayatındaki diğer insanlara karşı aşırı bağımlılık geliştirebilir. Hayatındaki insanların devamlı olarak kendisiyle ilgilenmesini bekleyebilir.

Mommy Issues ve Daddy Issues Tedavi Edilebilir mi?

Baba meselesi kadınlarda, anne meselesi de erkeklerde daha yaygın sanılsa da tüm çocuklar gibi ebeveynleriyle iyi bir ilişki içinde büyümemekten olumsuz yönde etkileyebilir.

Eğer siz de baba ya da anne problemleriniz olduğunu düşünüyorsanız mommy issues ve daddy issues nasıl geçer, diye merak ediyor olabilirsiniz. Sorunun üstesinden gelmek için yapılabileceklerden bazıları şunlardır:

1. Ebeveynlerinizle Olan İlişkinizi Gözden Geçirin

Çocukluğunuzda babanızla ve annenizle nasıl bir ilişkinizin olduğunu ve bunun sizi nasıl etkilediğini gözden geçirebilirsiniz. Babanızın ya da annenizin davranışları, evde olmaması ya da sizi incittiği anlar nasıl inançlar geliştirmenize yol açtı? Bu sorunun üzerine dikkatlice düşünmeniz farkındalık kazanmanıza yardımcı olabilir.

2. Üzülmek İçin Kendinize İzin Verin

İyileşmek için yas tutmak gerekir. Ebeveynlerinizle ilişkilerinizde yaşayamadığınız ve sahip olamadığınız şeylere üzülmek için kendinize izin vermelisiniz. Acınıza yer açarak kendinize şefkatle yaklaşmalısınız.

3. Terapi Alın

Anne ya da baba sorunları bazen çok çetrefilli olabilir ve hayatınızı derinden etkileyebilir. Böyle durumlarda uzman bir psikolog desteği almak problemlerinizi daha kolay çözmenize yardımcı olabilir.

Hiçbirimizin geçmişimize ya da çocukluğumuza müdahale etmemiz mümkün değil. Ancak çocukluğumuza ve kendimize karşı bakış açımızı değiştirerek sorunlarımızın üstesinden gelebiliriz. Eğer siz de bu yolculukta yalnız olmak istemiyor ve bir uzman desteğine ihtiyaç duyuyorsanız Heltia uygulamasından yararlanabilir, online terapiye başvurabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Ayrılık Acısıyla Başa Çıkmak” ve “Sevdiklerini Kaybetme Korkusu ile Baş Etmek” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.