JavaScript is required
/
10 Soruda Online Psikoterapi

Size özel içerikleri keşfetmek için Salus indirin.

13 Mayıs 2022

- Terapi

10 Soruda Online Psikoterapi

Paylaş:
Salus Mental mobil uygulama görseli

Salus

Uzm. Psk. Dan. Merve Dökmeci onaylı içerik

İnsanı zaman zaman tüketen metropol yaşamı, yoğun geçen iş günleri, stresli iş ve okul dönemleri, gelecek kaygısı, geçim sorunları, sağlık ya da ilişki problemleri…

Hepimiz bazı zamanlarda bunlardan birini ya da birkaçını tecrübe ediyoruz. Modern dünyanın dinamikleri bizi hem fiziksel hem psikolojik anlamda yorabiliyor.Tabii ki her zaman her sorun hayatı aynı şekilde etkilemiyor. Bazen çok can sıkıcı ve boğucu durumlardan bile en iyi şekilde sıyrılabiliyoruz. Bazen de kendimize bile çok küçük görünebilecek bir detay koskoca bir yaşam problemine dönüşüyor. Olayların gelişme anı, şekli ve o dönemde içerisinde bulunduğumuz ruh hali tepkiyi direkt olarak etkilediği için bu tür farklılıklar yaşayabiliyoruz.

Peki, sizce hangi dönemde olursa olsun yaşadıklarımızı daha kolay göğüslemenin bir yolu olabilir mi? Ya da hayat keyifle akarken bile farkındalığımızı artırarak çok daha iyi günler yaşamamız mümkün mü? Aslında evet! Yaşadığımız herhangi bir psikolojik sorun için en doğru desteği aldıktan, kendimizi keşfettikten ve ihtiyaçlarımızı tam olarak anladıktan sonra olumsuz tecrübelerle başa çıkmak, olumlu duyguları ise doyasıya yaşamak mümkün olabilir.

Peki, hayatın karmaşası ve yoğunluğu içerisinde kendimize bu denli nasıl zaman ayırabiliriz? Bütün gün işe ya da günlük hayatın sorumluluklarına gömülmüşken ihtiyaç duyduğumuz psikolojik desteğe nasıl ulaşabiliriz? Elbette, sağlığa teknolojinin entegre edildiği, online psikoterapi ve mental sağlık desteği programlar ile!

1. Online Psikoterapi Nedir?

Yaygın olarak yalnızca terapi ismiyle anılan psikoterapi; bireyin ruh sağlığını koruması ve geliştirmesi, yaşadığı davranışsal ve duygusal sorunların çözüme ulaştırması amacıyla uygulanan farklı tekniklerin genel adı. Yani biz sadece terapi diye özetlesek de aslında psikoterapi teknikleri arasında birbirinden farklı yaklaşımlar var.

Terapist ve danışan ilişkisi ile sürdürülen bu yöntemlerin elektronik ortamda uygulanması ise online terapi olarak adlandırılıyor. Yani online terapi, terapistin ofisine gitmeden, bir web tarayıcısı ya da mobil uygulama aracılığıyla katıldığınız terapi türü.

2. Kimler Online Terapi Yapabilir?

Terapi farklı disiplinlerle beraber de kullanılan bir kavram olduğu için ruh sağlığı alanında destek verilebilen kişiler ve psikoterapistler zaman zaman birbirine karıştırılabiliyor. Psikoterapist, bu alanda gerekli ek eğitimleri almış kişidir. Yani online psikoterapi; bu eğitimi almış psikiyatrist, klinik psikolog ya da psikolojik danışman ile yapılabilir.

Danışmanlık, koçluk hizmetleri de kimi zaman online terapi adı altında geçebilir. Bu aşamada ikisinin ayrımına dikkat etmek önemli. Elbette, online sistemler üzerinden koçluk hizmeti de alınabilir ve birçok açıdan oldukça fazla fayda elde edilebilir. Fakat bu desteğin psikoterapi ile aynı olmadığını bilmek, bir kavram kargaşası yaşamamak adına önemli olabilir.

3. Online Terapi Nasıl Yapılır?

Günümüzde online terapi denince akla daha çok video konferans şeklinde yapılan görüşmeler geliyor. Ama aslında telefon görüşmesi ve e-posta gibi sistemler de bu sürece dahil olabilir. Teleterapi, e-terapi şeklinde de adlandırılan online terapi sürecinde nasıl ilerlemek istediğiniz ise aslında size ve danıştığınız uzmana bağlı.

  • Telefon, e-mail gibi farklı iletişim kanallarını kullanarak psikoterapi için saat, tarih ve görüşme şeklini kararlaştırabilirsiniz.
  • Video konferans kullanacaksanız, internetin kesilmeyeceğinden emin olduğunuz ve yalnız kalabileceğiniz bir ortamda bilgisayar ya da mobil üzerinden bağlanabilirsiniz.
  • Telefonla görüşme sırasında da kimsenin sizi rahatsız edemeyeceği bir alanda bulunmanız önemlidir.

4. Hangi Psikoterapi Türleri Online Olarak Alınabilir?

Psikoterapi yaklaşımlarının birbirinden farklı olabileceğini söylemiştik. Buna bağlı olarak da farklı ekollerde uzmanlaşan psikoterapistler var. Bu profesyonellerin çok büyük bir bölümü online terapi verebiliyor. Bu nedenle en iyi online psikolog ve terapi yöntemi gibi bir kategorizasyonu objektif yapmak pek de mümkün değil, çünkü cevabı kişiden kişiye değişebiliyor.

  • En bilinen yaklaşımlardan olan Bilişsel Davranışçı Terapi online ortamda yapılabilir. En temel şekilde kişinin uyumsuz davranışlarını ve onda zorlayıcı duygular yaratan durumları belirlemek ve üzerine çalışmak olarak tanımlanabilen bir yaklaşımda terapist danışan ilişkisi oldukça önemlidir. Bu nedenle genellikle görüntülü görüşme türünde online terapi tercih edilir.
  • Kabul ve kararlılık terapisi, ACT terapi online olarak ilerlenebilecek psikoterapi yaklaşımlarından biri. Zorlayıcı yaşam tecrübeleri, olumsuz düşünce ve duygularla başa çıkmak için kabullenme davranışı üzerine çalışılan bu türde de video türü online terapi ön plana çıkar.
  • Online konuşma terapisi almak da mümkündür. Duygu ve düşünceleri ifade etmede en etkili yollardan biri olan konuşmayla ilgili sorunlar yaşayanların başvurabileceği bu terapi türü hem çocuklar hem yetişkinler için çevrimiçi ortamda düzenlenebilir.

Bu bahsettiklerimiz yalnızca birkaç örnek aslında. Bunlara ek olarak online çift terapisinden de bahsedilebilir. Şema terapi gibi farklı yaklaşımlar da çevrimiçi ortamda uygulanabilir. Birçok ekolde görüntülü görüşme tercih edilse de telefonla görüşme, mesajlaşma da zaman zaman kullanılabilir.

5. Online Terapi Kuralları Nelerdir, Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Terapi online da olsa yüz yüze de yapılsa bazı kurallara uyulması gerekir. Bu kurallar arasındaki en önemli nokta ise tabii ki gizlilik. Genel olarak dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralayabiliriz:

  • Her zaman terapist danışan gizliliği esastır. Seansta konuşulanlar iki kişi arasında kalır. Online ortamda bunun sağlanması için ilk olarak siber güvenlik detayları devreye girer. Bunun yanında terapistin danışanın söylediklerini başka kimsenin duymadığı bir ortamda bulunması gerekir.
  • Çevrimiçi terapi sırasında bulunulan ortamın düzgün aydınlatılması da karşılıklı net görüntü alabilmek adına önemlidir. Neticede karşılıklı konuşma ve iletişim odaklı bir süreçten bahsediyoruz. Bu nedenle net görüntü, kesilmeyen internet gibi detaylara dikkat etmek gerekir.
  • Görüşmenin bir başkası tarafından bölünmemesi ya da ortam sesleri ile konuşmaların karışmaması da verim açısından önemli. Dikkati toplamak için daha sessiz bir ortam tercih edilebilir.
  • Görüşmeye geç kalmamak hem karşılıklı saygı açısından hem terapi ayrılan zamanın en verimli şekilde geçirilebilmesi açısından önemlidir.

6. Online Terapi Kimler için Uygun?

Online terapi birçok ruh sağlığı sorununun tedavi ve destek sürecinde kullanılabilir. Depresyon, kaygı bozuklukları, stres, ilişki sorunları, ebeveynlik, kişisel gelişim ve daha birçok farklı alanda online olarak uzman desteği alabilirsiniz. Tabii burada en belirleyici nokta, uzmanın tedavi süreci ile ilgili profesyonel görüşü. İleri düzeydeki psikolojik rahatsızlıklarda yüz yüze ya da hastaneye yatış ile de tedavi gerekebilir.

Uzmanın uygun gördüğü bir tedavi sürecinde online terapi herkes için oldukça iyi bir alternatif olabilir. Özellikle;

  • Taşınma gibi bir durum sebebiyle terapistiyle artık görüşemeyecek olanlar,
  • Engeli ya da psikolojik sorunları sebebiyle dışarı çıkmakta zorlananlar,
  • Yoğun tempo arasında terapiye gitmek için uygun zamanı bulamayanlar,
  • Yaşadığını ülkede kendi dilinde terapist bulmakta zorlananlar online terapinin kolaylığını tercih edebilirler.

7. Online Terapinin Avantajları Nelerdir?

Online terapinin faydaları arasında ön plana çıkan detay sizi de terapisti de özgürleştirmesi. Özellikle pandemi dönemi sonrasında oldukça önemli bir hal alan “evden” ve “uzaktan” konsepti psikoterapiye de uygulanabildiği için birçok avantaj elde edilebilir:

  • Yerden ve zamandan bağımsız bir şekilde ihtiyaç duyduğunuz ruh sağlığı desteğini alabilirsiniz.
  • Bir kliniğe gitmekle zaman kaybetmeden online terapiye bağlanabilirsiniz.
  • İş saatleri sebebiyle organize edemediğiniz psikolojik desteği online olarak, rahat bir şekilde alabilirsiniz.
  • Şehir ya da ülke değiştirdiğinizde uzun süredir birlikte ilerlediğiniz terapisti bırakmak zorunda kalmazsınız.
  • Eğer herhangi bir fiziksel engel sebebiyle evden çıkmakta zorlanıyorsanız, bu uygulamalar sayesinde rahat bir şekilde mental destek alabilirsiniz.
  • Agorafobi, obsesif kompulsif bozukluk gibi psikolojik sorunlar sizi evde kalmaya zorlayabilir. Fakat bu tür rahatsızlıkların hayatı bu denli olumsuz etkilemesini engellemek için de destek almanız gerekir. Bu aşamada online terapiyi kullanabilirsiniz.
  • Tatile ya da uzun süreli gezilere gittiğinizde terapiye ara vermek zorunda kalmazsınız.

8. Online Terapi İşe Yarar mı?

"Online terapi faydalı mı?" sorusu oldukça fazla soruluyor. Fakat online terapinin fayda sağlamaması için aslında hiçbir sebep yok. Neticede online terapi çevrimiçi bir ruh sağlığı desteği ve ilkeler açısından yüz yüze terapiden bir farkı yok.

  • Bazen terapinin yeteri kadar işe yaramadığını düşünebilirsiniz. Bu aslında ilk etapta online terapiye önyargıyla başlamanızla alakalı olabilir.
  • Terapistle karşı karşıya oturmadığınızda belki ilk etapta güvenmekte zorlanabilirsiniz. Bu güven ortamının oluşması bir tık daha fazla zaman alabilir.
  • Online terapi her yerden alınabilen bir hizmet olsa da terapi saatinde size özel bir alanda bulunmanız önemlidir. Bu nedenle online seansları da tıpkı geleneksel terapi yöntemleri gibi ciddiye almalısınız. Terapi öncesinde birtakım hazırlıklar yapmak ve bu süreci günlük hayattan ayırmak, seanstan elde edebileceğiniz verimi artırabilir.

9. Online Terapi Öncesinde Ne Gibi Hazırlıklar Yapılmalı?

Online terapi öncesinde kendinizi ve içerisinde bulunacağınız ortamı seansa hazırlamanız aslında oldukça önemli. Geleneksel yöntemde bir danışman ofisine gidip kendinizi terapi moduna almanız daha kolay olabilir. Fakat aynı etkiyi uzaktan terapi seansı için de elde edebilirsiniz. Bu aşamada size önerebileceklerimiz şöyle:

  • Görüşme süresince kimsenin sizi rahatsız etmeyeceği, yalnız kalabileceğiniz bir ortamda bulunduğunuzdan emin olun. Evde rahat konuşabileceğiniz bir odaya geçebilirsiniz. Eğer hiç alan yoksa arabanızdan, mobil uygulama kullanarak online terapiye bağlanabilirsiniz.
  • Terapiye geç kalmamaya özen gösterin. Seans saatini önceden belirlediyseniz günlük planınızı da ona göre yapmaya çalışın. Bu, terapi süresini baştan sona, verimli bir şekilde kullanabilmek açısından önemli.
  • Eğer bir önceki seansta terapistiniz size belirli görevler verdiyse, bunları tamamlamayı ihmal etmeyin. Bu tür ödevler ilerleme açısından fayda sağlayabilir.
  • İki seans arasında aklınıza takılan noktaları bir deftere not almak da size fayda sağlayabilir. Online terapi öncesinde bu notları da ulaşabileceğiniz bir alanda bulundurmanız iyi olabilir.

10. Online Terapi Uygulamasına Güvenebilir miyim?

Online terapinin faydaları bu sistemi oldukça çekici kılsa da kimi zaman akıllarda güvenlik ile ilgili sorular kalabilir. Özellikle de danışan terapist gizliliğinin önemi göz önüne alındığında bazen internet ortamında sunulan bu tür bir hizmetten emin olamayabilirsiniz. Tabii ki bu endişeler normal. Ama online terapi uygulamaları bu nokta göz önüne alınarak geliştiriliyor. Siber güvenlik önlemlerinin güçlü olduğu sistemler bu anlamda eksiksiz hizmet sunuyor diyebiliriz. Burada önemli olan kullandığınız uygulamanın güvenlik koşullarını bilmeniz. Kişisel verilerin korunmasına dair güvence veren, kaliteli uygulamaları kullanabilirsiniz.

Bonus: Salus ile Kişiye Özel Online Terapi ve Mental Destek

Salus; kişiye özel mental destek programları sunan, yeni nesil bir platform. Sizi farklı alanlarda ve ekollerde uzmanlaşmış profesyonellerle buluşturan Salus, yalnızca online terapi uygulaması olmanın oldukça ötesinde. Şöyle ki:

  • Salus’a ilk geldiğiniz anda sizi bir kişisek danışman karşılar. Kişisel danışman; psikoloji ve/veya rehberlik ve psikolojik danışmanlık alanlarında en az lisans eğitimini tamamlamış bir ruh sağlığı uzmanıdır. Unvanı psikolog, uzman psikolog, psikolojik danışman ya da uzman psikolojik danışmandır. Süreç boyunca yanınızda kalacak olan bu uzman, sizi dinler ve ihtiyaçlarınızı belirlemenize hatta anlamanıza yardımcı olur.
  • Bu görüşme sonrasında kişisel danışmanınız size uygun bir mental sağlık yolculuğu tasarlar. Bu sürece klinik psikolog, psikolojik danışman, psikoterapist, koçlar, doula, diyetisyen gibi farklı uzmanlar ya da kendine yardım kaynakları dahil olabilir. Buradaki yol haritası tamamen sizin ihtiyaçlarınız doğrultusunda oluşturulur.
  • Siz, tamamen kişiselleştirilmiş bir mental sağlık programını izlerken, kişisel danışmanınız da süreci sürekli takip eder. Sizinle her an iletişimde olur. Terapistiniz ya da aldığınız destek hakkında aklınıza takılan bir detayı ya da yaşadığınız bir sorunu direkt olarak kişisel danışmanınızla paylaşabilirsiniz.
  • Gizliliği ve güvenliği koruma altında olan video konferans sistemi sayesinde hem terapistiniz hem kişisel danışmanınız ile rahatlıkla görüşebilirsiniz. Zamanını sizin seçtiğiniz seanslara yalnızca mobil uygulama ya da bilgisayar kullanarak katılabilirsiniz.
  • Psikoloji doğası gereği kalıplardan uzak bir bilim dalıdır. Buna bağlı olarak da mental sağlık desteği ihtiyaçlarınız sürekli değişebilir. İşte Salus’un size özel atadığı kişisel danışmanınız bu değişiklikler doğrultusunda süreci şekillendirir. Bu sayede her zaman size en çok fayda sağlayacak desteği aldığınızdan emin olur.
  • Sizi farklı uzmanlıklara sahip, seçkin profesyonellerle buluşturan kişisel danışmanınız süreç boyunca bilimsel tabanlı kaynaklar ile de sizi destekler. Salus’un uzman ekibi tarafından oluşturulan ve onaylanan özel metin, video ve ses kayıtları ile kendi kendinize yardımcı olmanızı da sağlar.

Salus uygulaması; herhangi dönemde karşılaştığınız zorlayıcı yaşam tecrübeleri ile başa çıkmak, içgörü kazanmak ve kendinizi daha iyi tanımak, iş hayatında sizi geri tutabilen stresi yönetmek, ebeveynlik sürecinde ihtiyaç duyduğunuz desteği almak ve hayatı daha kaliteli bir şekilde yaşamak adına mental sağlığınızı iyileştirmek için yanınızda!

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Size özel içerikleri keşfetmek için Salus indirin.